EPLEROSEKAKE

IMG_9993Jeg er i et skikkelig søtsakmodus for tiden og kunne spist godteri og kake dagen lang. Forhåpentligvis er dette bare en av mine mange faser som gir seg etter en liten stund. Kake har blitt skikkelig populært her hjemme og siden jeg har den kjekke kjøkkenmaskinen jeg fikk til jul tar det så kort tid å diske opp med noe godt.
Denne eplekaken har jeg bakt flere ganger uten å helt få til roseformen. Det er egentlig ikke så vanskelig å få til, men av en eller annen grunn faller enten kaken sammen eller hever over eplebitene. Kaken er så innmari god så her kommer oppskriften:

125 g meierismør
125 g sukker
3 egg
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
2-3 grønne epler
3 ss hasselnøtter
sukker og kanel
revet skall av en sitron
litt sitronsaft

Bland ingrediensene i en kjøkkenmaskin og hell i en form. Del eplene i to, ta ut kjernehusene og kutt med ostehøvel/mandolin. Jo tynnere eplebitene er, jo enklere er de å jobbe med. Dander eplebitene som en rose ved å tvinne dem inn i deigen, ikke press så hardt ned ettersom deigen kommer til å heve litt i ovnen. Kutt hasselnøttene i småbiter og strø over kaken etterfulgt av sukker og kanel. Stek kaken på 170° i 30 minutter. Stikk en pinne midt i kaken. Er pinnen tørr når du tar den ut er kaken ferdig.

FARSDAG

imageedit_5_7638874679Idag er det farsdag og verdens herligste mann skulle selvsagt feires med gave og kake.
Jeg har laget denne sjokoladekaken flere ganger og synes den er så god at jeg er nødt til å dele den med dere. oppskriftBland sammen ingrediensene og sett i oven på 160 grader i 60 min. Når kaken er kald deler du den opp i 2 eller 3, dynk hvert lag med kaffe/melk/sukkervann og smør et tykt lag med fyll mellom lagene.
Idag valgte jeg å bare legge sukkerpasta på det øverste laget og det blir ikke siste gangen jeg gjør. Sukkerpasta er så innmari søtt og kvalmt at jeg synes kakene egentlig bare ødelagt på smaken. Funket kjempebra å bare ta et lite lag for da får man også se de fine lagene med den fløyelsmyke sjokoladekremen. Å huff, nå fikk jeg munnen full av vann.. Jeg får luske meg bort til kjøkkenet og snike til meg et siste stykke før jeg tar kvelden.

HEKSEFINGRE

img_4389Det skulle altså ta fire forsøk denne uken for å få til disse fingrene. Hadde jeg gitt det et siste forsøk hadde resultatet blitt enda bedre, men i går klokken elleve på kvelden tenkte jeg at dette er bra nok for i år. For å slippe all feilingen med deigen neste år skal jeg legge ut oppskriften her slik at det blir mye enklere for meg.

Oppskriften ca 30 heksefingre:
1 egg
1 ts vaniljesukker
115 g meierismør
65 g melis
60 g sukker
240 g mel
1 klype havsalt
Finrevet skall fra en appelsin
15-20 skoldede mandler

Bland melis, sukker, salt, vaniljesukker, appelsinskall og smør. Tilsett egg og hell i melet litt etter litt. Sett deigen i kjøleskapet i ca 1 time.
Ta ut halve deigen og form 15 avlange pølser og plasser på stekebrettet. Vær rask og unngå å klemme for mye på deigen da den reagerer på varme med å bli flytende. Ta ut resten av deigen og gjenta prosedyren. Del de skoldede mandlene i to og plasser ytterst på fingeren. Skru ovnen på 175 grader.
Sett hele brettet i kjøleskapet eller på et kaldt sted mens du venter på at ovnen blir varm.
Rett før du setter brettet i ovnen lager du riller som skal forestille leddene på fingeren. Pensle fingrene med et sammenpisket egg og la de stå ca 12-15 min i ovnen.

SUNNE VAFLER

imageedit_2_6767148271Hva er det egentlig som avgjør om en matrett er sunn? For meg kommer det godt med når det det er sukkerfritt. Og disse vaflene er definitivt det!
Det du trenger er 3 egg, 150 g havremel/evnt grovt mel, 30 g proteinpulver med vaniljesmak, 1 ts salt, 1 1/2 ts kardemomme, 4 1/2 dl melk. Bland sammen alle ingrediensene og la røren svelle i 15 min før steking. Denne røren gir ca 10 vaffelplater. Disse ble slukt i en fei og blir en fast vaffeloppskrift fremover. 🙂

Idag har veggflisene på badet blitt revet ned og det er snart klart for nytt røropplegg. Det er ikke så komfortabelt å bo her uten bad så imorgen pakker vi tingene våre, drar til Nesodden og blir der ut uken. 🙂IMG_7966IMG_7974

SY OM // FRA KJOLE TIL SKJØRT

imageedit_6_8664095152Vi skal snart på ferie og jeg ble overrasket over hvor lite sommertøy jeg har da jeg lette i garderoben min. Shoppestoppen min pågår fremdeles så jeg kunne ikke kjøpe meg noe nytt til ferien. Jeg tok derfor frem symaskinen, saks og et plagg jeg ville forandre på.
Først klippet jeg av ‘toppen’, så sydde jeg den avklippede kanten fast i underskjørtet. Plagget gikk fra å være en småfrekk kjole til et lett og luftig skjørt. 🙂

Denne uka har jeg prøvd meg som vegetarianer og synes det har gått mye bedre enn forventet. Det ble vegetarpizza på torsdag, og fordi den var så innmari god tok vi likegreit samme pizza dagen etter også. Idag lagde jeg en kjempegod vegetarburger som jeg tenkte jeg måtte dele med dere! imageedit_9_8453197080Oppskriften rekker til 2 vegetarburger:
1 boks kikerter, 1 gulrot, 1 chili, 1 hvitløksfedd, 1 klype frisk koriander, 1/2 ss olivenolje, 1/2 ts salt.
Mos i foodprossessor/stavmikser, form til en burger og stek i panne med litt olivenolje. (Merk deg at denne ikke er like fast som en vanlig burger og må behandles forsiktig når du skal ‘flippe’ den i panna.
Som tilbehør lagde jeg en mangosalsa (1/2 mango, 1/2 chili, 1 klype koriander og saften fra 1/3 lime), ovnsbakt søtpotet, ruccola og 50/50 creme fraiche og pesto.

Denne burgeren var bare latterlig god! Anbefales på det sterkeste. 😀

DONUTS

imageedit_127_5366864781Hele uka har jeg cravet etter donuts, noe som er så sprøtt i og med at jeg aldri har smakt det før. I dag kom endelig dagen da jeg skulle lage disse herlighetene for aller første gang og jeg må innrømme at det var lekende lett prosess. Etter at donutene var avkjølt og pyntet med glasur og strøssel var tiden kommet for å smake. Da jeg tok første bit ble jeg litt forundret for jeg har sett for meg at det skal smake skikkelig søtt. OC og jentene synes de var kjempegode, og broren min som bare har smakt kjøpedonuts synes disse var mye bedre. 🙂
Jeg lagde alt for mye røre så vi har mange donuts som må spises opp før helgen er over. Lurer på om de er gode med sjokoladetrekk..?
Her finner du oppskriften som jeg brukte.

SUKKERFRI MARSIPAN

imageedit_1_7142070684Disse marsipankulene hadde sikkert smakt enda bedre med litt sukkerfri sjokolade!
Jeg kjenner at jeg har begynt å stresse litt over å passe julekjolen i år så nå må jeg hive meg rundt. Da blir jeg alltid like glad når jeg finner oppskrifter på sunt snacks som faktisk smaker godt. Jeg klarte til og med å komme meg på trening i dag så da er jeg i hvert fall et steg nærmere å passe inn i kjolen. 🙂 #selvskryt

HJEMMELAGET HELNØTT

imageedit_23_903079756770% kakaosjokolade og hasselnøtter. Temperer sjokoladen, hakk nøttene, hell i form og sett i kjøleskapet. Mmm, herlig snacks!

I dag har jeg vært på glattkjøring noe jeg synes var kjempegøy og veldig lærerikt! Jeg har gått i flere dager å gruet meg til denne dagen og i etterkant blir jeg så irritert på meg selv fordi jeg lar meg selv gå rundt og frykte situasjoner jeg ikke har begitt meg ut på tidligere. Livet er for kort for å leve sånn..  Tommel opp til å gå ut av komfortsonen! 🙂

Barna skal straks i seng og da skal jeg male spisestuebordet vårt. Igjen. Jeg var ikke helt fornøyd med fargevalget forrige gang men tror jeg nå har truffet kjempebra! Gleder meg til å vise imorgen. 🙂

SØTPOTETPANNEKAKE

imageedit_2_5315921287Da venninnen min Aline var på besøk viste hun meg flere sunne retter og en av dem var denne.
Jeg lager ofte sunne pannekaker og tror denne er min nye favoritt!
Oppskrift:
100 g søtpotet, 1 egg, 30 g sukrin gold, 30 g havremel, litt melk.
Start med å koke søtpoteten til den er mør. Bland egg, sukrin gold og havremel i en bolle. (Har du ikke havremel tar du havregryn i foodprosessor og maler til mel.) Mos søtpoteten og bland den inn i resten av ingrediensene. Stek små lapper på middels varme i en smurt panne. Oppskriften ga meg 6 lapper.

Bloggen min har blitt mer og mer lik en matblogg og det er selvsagt fordi jeg er en skikkelig matelsker!
For tiden prøver jeg å spise litt sunnere og variert så da kommer disse pannekakene godt med. 🙂